Hoogenkamp Consultancy, Advies en Training

Een groot aantal kinderen sterft in ziekenhuis India: zuurstofgebrek of natuurlijke dood?

Zuurstofgebrek, oorzaak van dood kinderen?

Begin augustus 2017 werden we opgeschrikt door een afschuwelijk ongeval in een ziekenhuis in India. Volgens lokale media werd het grote aantal doden veroorzaakt door een tekort aan zuurstof voor de beademingsapparatuur. Dit vanwege een financieel conflict van het Baba Raghav Das-ziekenhuis met de zuurstofleverancier.

Zuurstofgebrek oorzaak overlijden kinderen?

Of toch een “natuurlijke” oorzaak?

De minister-president van de deelstaat Uttar Pradesh verklaarde dat er tussen 2014 en 2016 gemiddeld 17 tot 18 kinderen per dag in het ziekenhuis stierven. Veel inwoners uit deze arme regio komen vaak pas op het laatste moment naar het ziekenhuis. In de maand augustus ligt dit gemiddelde nog hoger: in het regenseizoen komt hersenvliesontsteking veel voor onder de arme bevolking. Een mogelijke oorzaak van het grote aantal sterfgevallen kan dus ook hersenvliesontsteking zijn, maar er wordt door het ziekenhuis erkend dat er op het desbetreffende moment problemen met de beademingsapparatuur waren.

Getuigen

Getuigen beschreven een chaotische situatie in de nacht op 10 naar 11 augustus tussen 23.00 uur en 2 uur ’s morgens. Artsen deelden – nadat de tanks leeg raakten – hand-beademings-apparatuur uit aan families, dit in een wanhopige poging om de jonge patiënten te redden. “We zagen kinderen om ons heen sterven”, zei een vader van een slachtoffer. “Het is duidelijk de schuld van het ziekenhuis, dat er zoveel kinderen zijn omgekomen. Mijn zoon was in orde tot de avond, toen er iets fout ging.”

Het verhaal gaat dat het ziekenhuis $ 50.000,– aan rekeningen voor de levering van zuurstof nog niet betaald had. Dat was (naar zeggen) de reden voor de zuurstofleverancier de levering van medische zuurstof stop te zetten.

Achterstallige betalingen zijn in het Indiase zorgstelsel een bekend verschijnsel.

De zuurstofleverancier Pushpa Sales Pvt Ltd ontkent het stopzetten van de levering van zuurstof, ondanks het niet betalen van de rekeningen.

Zuurstofgebrek oorzaak van overlijden kinderen?

Baba Raghav Das Medical College in Gorakhpur, India

Kan dit ook bij ons gebeuren?

Ik vraag me af of een vergelijkbare onderbreking van de zuurstof-service ook in Nederland/België kan gebeuren.

Wat denkt u? Geef hieronder uw mening! ??

Andere interessante artikelen:

 

Aankomende evenementen