Hoogenkamp Consultancy, Advies en Training

Gevaarlijke stoffen in het ziekenhuis

Milieu en Duurzaamheid. Gevaarlijke StoffenWaar worden gevaarlijke stoffen in het ziekenhuis  gebruikt

Gevaarlijke stoffen worden gebruikt of komen voor bij:

  • het behandelen van patiënten
  • het maken van medicijnen
  • het analyseren van gehaltes van medicijnen en ziekteverwekkers in bloed e.d.
  • het ontsmetten van instrumenten
  • het schoonmaken van afdelingen
  • het goed laten functioneren en van apparaten en instrumenten
  • het tijdelijk opslaan in het magazijn en intern transport door het ziekenhuis

Vanuit de verschillende regelgeving dient u een  overzicht te hebben van de gevaarlijke stoffen die in uw ziekenhuis gebruikt worden.Gevaarlijke stoffen - Blootstelling gevaarlijke stoffen voorkomen

Blootstelling

U moet maatregelen treffen zodat blootstelling van uw medewerkers aan deze stoffen voorkomen wordt. In eerste instantie dient u te bekijken of er alternatieven beschikbaar zijn. Tevens bent u verplicht om uw medewerkers voldoende te instrueren voor het werken met gevaarlijke stoffen en het hanteren van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Opslag

In het magazijn worden grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen tijdelijk opgeslagen. Ook staan op de afdelingen vaak een werkvoorraden. De opslag moet natuurlijk netjes en veilig geregeld zijn. De PGS-15 stelt eisen aan de opslag van gevaarlijke stoffen en de omvang van de werkvoorraad op de afdelingen. Vaak volstaat het plaatsen van deze stoffen op lekbakken, soms moeten er striktere maatregelen getroffen worden.

Goederenontvangst en intern transport

Gevaarlijke stoffen - Goederenontvangst en intern transportDe medewerkers van het magazijn kunnen in contact komen met gevaarlijke stoffen zodra deze bij het magazijn afgeleverd worden. De verpakkingen van deze stoffen zijn voorzien van labels die aangeven wat de gevaarzetting is van de producten. De medewerkers van het magazijn moeten deze producten op een juiste wijze inklaren. Ook moeten ze op de hoogte zijn van wat ze moeten doen als een verpakking beschadigd raakt. Uiteraard geldt dat ook voor de medewerkers die het interne transport door het ziekenhuis verzorgen.

 

Andere interessante artikelen:

 

 

Wilt u het naleven van de regels op het vlak van gevaarlijke stoffen organiseren, borgen of stroomlijnen! Wenst u meer informatie over de diensten die ik kan leveren, neem dan met mij contact op of vul het onderstaande contactformulier in.

Referentie:

Milieuadviseur - Medisch Spectrum Twente

 

Aankomende evenementen