Hoogenkamp Consultancy, Advies en Training

Risico’s van onderhoudsproblemen die ontstaan door ontwerp van de installatie

 

Medische gassystemen zijn heel belangrijk voor de veiligheid van patiënten in ziekenhuizen. Goed onderhoud is belangrijk voor constante zorg. Dit artikel gaat in op de risico’s van onderhoudsproblemen die ontstaan door ontwerp van de installatie en geeft een manier om het ontwerp te verbeteren.

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid van de MGPS en beheersbaarheid van het beheer en onderhoud wordt er continu gezocht naar manieren om onderhoud en reparaties te minimaliseren. Door verstandig ontwerp van een medische gassen installatie kunnen fouten en daardoor suboptimaal onderhoud voorkomen worden.

 

 

 

Ziekenhuizen staan 24 uur per dag, zeven dagen per week en 52 weken per jaar aan. Deze permanente aard vereist een gegarandeerde werking van levensreddende systemen. Medische gassystemen (MGPS) zijn zo’n levensreddend systeem. Een MGPS wordt gebruikt om verschillende medische gassen te distribueren naar patiënten. Het gaat hier met name om zuurstof, medische lucht, lachgas (N2O) en koolstofdioxide (CO2).

Slecht ontwerp is vaak de oorzaak van hoge onderhoudskosten. In de ontwerpfase dient al rekening gehouden te worden met onderhoudbaarheid. De ervaring leert dat bij nieuwe projecten dit nauwelijks prioriteit heeft. Ondanks dat veel factoren in de ontwerpfase in overweging worden genomen, zoals kosten en prestaties, wordt onderhoudbaarheid vaak onderschat.

Het ontwerp van ziekenhuizen omvat complexe iteratieve processen en ontwerpfouten blijven optreden. Van ontwerpfouten is aangetoond dat ze kunnen bijdragen tot 30% van de kosten van een project en kunnen leiden tot falen, ongevallen en verlies van leven.

Een van de oorzaken van die ontwerpfouten is het gebrek aan communicatie tussen ontwerpers en facilitair managers. Daarom kan feedback van facilitair managers over onderhoudsproblemen die door het ontwerp zijn veroorzaakt, een aanpak bieden om betere onderhoudbaarheid te bereiken. Daarom is de oprichting van een dergelijk feedbacksysteem essentieel om echte ervaringen met onderhoudsproblemen onder de aandacht van ontwerpers te brengen.

Een panel met een aantal gekwalificeerde experts heeft de onderhoudsproblemen ten gevolge van verkeerde ontwerp keuzen in kaart gebracht. Er werden 52 onderhoudsproblemen vastgesteld als terugkerende problemen die door facilitair managers en onderhoudsprofessionals van MGPS worden ondervonden.

 

Klik op de afbeelding om de volledige bijlage te zien
Klik op de afbeelding om de volledige bijlage te zien

Alle experts evalueerden kans en impact, en de vermenigvuldiging daarvan resulteerde in de RI. Verder werd de relatieve belangrijkheidsindex (RII) bepaald om de relatieve belangrijkheid van de geïdentificeerde kans en impact afzonderlijk te bepalen. Er is gekozen voor de RII omdat deze gemakkelijk te begrijpen is en het rechtvaardigen van de implicaties van het afzonderlijk beoordelen van kansen en impact vereenvoudigt.

In Tabel 3 wordt de evaluatie van elk onderhoudsprobleem weergegeven met betrekking tot zijn waarschijnlijkheid en impact.

 

Klik op de afbeelding om de volledige tabel te zien

 

De experts komen uiteindelijk tot de conclusie dat het ontbreken van voorzieningen om de MGPS relatief eenvoudig (dus zonder snijden) uit te breiden het grootste risico vormt.

De beschikbaarheid van alternatieve bulk tanks werd als tweede gerangschikt.

Het onderbreken van de medische gas service voor onderhoud en het daardoor stilleggen van de zorg op de afdelingen, door een verkeerde zone indeling of door het ontbreken van nood-/onderhouds-afsluiters komt op de derde plaats.

Discussie

Hoewel er ontwerpnormen bestaan, gaven de experts een ernstige boodschap mee: de beste praktijken worden niet altijd gevolgd bij het ontwerpen van nieuwe ziekenhuizen. Uit de analyse blijkt dat huidige ziekenhuizen vaak kosten willen besparen door te bezuinigen op enkele onderschatte essentiële zaken.

Alle experts benadrukten het belang van drie belangrijke dilemma’s:

  1. Beschikbaarheid van noodleveringsbronnen: Als er geen goede noodsystemen zijn, kunnen er grote problemen ontstaan.
  2. Toekomstige uitbreidingsmogelijkheden: Niet nadenken over toekomstige groei kan inefficiënt zijn.
  3. Toegankelijkheid van onderhoud: Moeilijke toegang tot systemen maakt onderhoud lastig.

Het hoogste onderhoudsrisico, de herhaaldelijke uitbreiding van leidingsystemen, leidt tot een groter deel van het systeem dat stilgelegd moet worden voor aanpassingen of onderhoud en mogelijk grotere blootstelling aan verontreinigingen. Dit illustreert een veelvoorkomend probleem waarbij ontwerpers onvoldoende rekening houden met toekomstige uitbreidingen. De invloed van de projectmanagers om ontwerp-prioriteiten te wijzigen met het oog op kostenbesparing wordt als significant beschouwd.

Een ander onderhoudsrisico betreft het succesvolle begrip van de ontwerper van de shutdown-schema’s in ziekenhuizen. Door een verkeerde indeling van onderhouds-afsluiters kan het noodzakelijk om behandelingen stil te leggen.

Op soortgelijke wijze wordt de opname van een BMS als een waardevolle investering in de ontwerpfase aangemerkt, wat een positieve impact heeft op de continuïteit van de zorgprocessen.

Door de beperkte ruimte, bijvoorbeeld boven de plafonds, wordt de toegankelijkheid ten behoeve van onderhoud bemoeilijkt en de complexiteit voor zowel onderhoud als toekomstige uitbreidingen vergroot. Toegankelijkheid voor onderhoud van alle componenten van een MGPS, die vrije ruimte voor toegang, uitgang en beweging voor reparatie, vervanging of controle mogelijk maakt, wordt benadrukt.

Een andere foutenbron is incorrect ontwerp waardoor bouwploegen genoodzaakt zijn om te improviseren en de mogelijkheid bestaat dat het werk verkeerd uitgevoerd wordt.

Bovendien brengt de complexiteit van MGPS-upgrades extra moeilijkheden met zich mee, aangezien veel zorgfaciliteiten in de loop der jaren zijn uitgebreid zonder goede “as-built” tekeningen. Intensieve engineering zou moeten worden uitgevoerd om nauwkeurige 2D-, 3D- en labelling voor alle bestaande apparatuur, leidingen en kleppen, sensoren en afnamepunten op te zetten.

 

 

Conclusies

In totaal zijn 52 kritische problemen in MGPS-en geïdentificeerd, samen met hun mogelijke oorzaken. Deze problemen zijn geëvalueerd door experts gerangschikt naar risico. De grootste risico’s zijn:

 

  • de beschikbaarheid van noodleveringsbronnen,
  • de mogelijkheid van toekomstige uitbreidingen en
  • de toegankelijkheid van onderhoud.

 

MGPS’s zijn een van de kritische systemen in ziekenhuizen, en de optimalisatie van het facilitair beheer vanaf het begin dient prioriteit te hebben. Het elimineren van ongunstige ontwerpbeslissingen en het bewustzijn van terugkerende problemen die voortvloeien uit ontwerpfouten en -omissies kan helpen om een betere onderhoudbaarheid te bereiken.

Dit artikel is een bewerking van: “Medical Gas Systems Maintainability Risks in Healthcare Facilities: A Design Optimization Approach” dat op 7 juni 2023 gepubliceerd is in Sustainability 2023, 15, 9204. https://doi.org/10.3390/su15129204. Auteurs: Alassafi, H.; Al-Gahtani, K.S.; Almohsen, A.S.

https://www.hcat.nl/foute-commissioning-installatie/

https://www.hcat.nl/ontwerp-van-managementsystemen/

https://www.hcat.nl/valideren-van-de-medische-gassen-installatie/

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.