Hoogenkamp Consultancy, Advies en Training

Gecertificeerde installateurs gezocht!

Zijn er wel gecertificeerde installateurs in Nederland?

We krijgen regelmatig de vraag welke installateurs gecertificeerd zijn om werkzaamheden te mogen/kunnen uitvoeren aan een medische gassen installatie. We komen dan met  een standaardrijtje van vakbekwame installatie bedrijven op te proppen.  Maar zijn deze installateurs daadwerkelijk gecertificeerd? En zijn de technici van deze bedrijven voldoende bekwaam om de  werkzaamheden aan een medische gassen installatie ook daadwerkelijk te mogen uitvoeren?

Vaak zie je dat installatie bedrijven zich hebben laten certificeren op de NEN-EN-ISO 13485: Medical devices – Quality management systems – Requirements for regulatory purposes. Maar is dit dan ook daadwerkelijk voldoende? Hebben ze wel voldoende gekwalificeerd personeel in huis om ook daadwerkelijk een medisch gassen installatie conform de normen aan te kunnen leggen?

Gecertificeerde installateurs: ANSI - Het normalisatie instituut in de Verenigde Staten

 

 

Gecertificeerde installateurs. ASSE - Noord Amerikaanse brancheorganisatie voor installateurs

 

 

De Verenigde Staten loopt wat certificering van technici voorop. De brancheorganisaties voor installateurs in de VS (de ASSE en de IAPMO) hebben samen met de ANSI (zeg maar de Noord Amerikaanse NEN) een systeem van certificering ontwikkeld voor medewerkers die werkzaamheden moeten uitvoeren aan medische gassen installaties. Er worden afhankelijk van de functie die een technicus in de medische gassen installatie heeft certificaten uitgegeven. Het betreft hier de functies van:

  • Generalist medische gas systemen
  • Installateur medische gas systemen
  • Installateur voor bulk medische gas systemen
  • Inspecteur voor medische gas systemen
  • Verificateur voor medische gas systemen
  • Verificateur voor bulk medische gas systemen
  • Onderhoudspersoneel voor medische gas systemen
  • Trainer voor medische gas systemen
  • Trainer voor bulk medische gas systemen

Professional Qualifications Standard for Medical Gas Systems Personnel (pdf)

Persbericht ASSE over de certificatie technici medische gassen installaties (pdf)

Er is een systeem opgezet waarmee de technici die werken aan medische gassen installatie zich moeten laten certificeren. De kennis dient echter ook actueel  gehouden te worden, daarom moeten de technici ook regelmatig op een herhalingstraining.

Volgens mij zouden we er goed aan doen om ook hier in Nederland deze duidelijkheid te scheppen omtrent de vakbekwaamheid van de de technici maar ook van de trainers op het gebied van medische gassen.

Medische gassen, Audits, Managementsystemen, Technische Inspecties

Bent u ook op zoek naar gecertificeerde installateurs?

HCAT organiseert regelmatig trainingen voor zowel technische professionals, hoofden technische zaken en ziekenhuisapothekers. Kijk op de cursuspagina voor meer informatie.

Ik kan ook incompany trainingen op maat aanbieden. Neem met mij contact op voor meer informatie.

 

 

Aankomende evenementen